Vänsterpartiet Norrköping

Bokslut från valrörelsen av Rodi Ailert

Bokslut från valrörelsen av Rodi Ailert

Nu är jag uppe i mer än ett dussin aktiva valrörelser. Så kallad valombudsman har jag varit både för SSU (dvs sossarna) och Vänsterpartiet. Att valarbeta innebär i bästa fall att lyssna på och lära av andra. Jag har pratat med folk vid valstugan i centrum samt på marknader i Vilbergen och Kolmården. Det jag framförallt tar med mig från samtalen är att tandvården borde ingå i högkostnadsskyddet. Jag har mött flera äldre människor med dåliga tänder, som de inte haft råd att åtgärda. Vilket de velat prata om.

Att ta in tandhälsa i högkostnadsskyddet vore en riktigt bra jämlikhetsreform. En reform som skulle kunnat ge entusiasm och mobilisering i hela den samlade arbetarrörelsen, Socialdemokraterna, vänstern och facket. Reformen skulle kunna betalas t ex genom en fastighetsskatt på lyxvillor eller någon annan skatt som riktas till riktigt rika. De rikaste procenten av befolkningen.

I avsaknad en någon sådan reform har den riktiga entusiasmen saknats i stora delar av arbetarrörelsen. Bland annat därför har vi fått det sämsta valresultatet för sossarna och vänstern sammantaget sedan vi fick kvinnlig rösträtt 1921.

När jag blev politiskt aktiv på 1970-talet levde Spanien, Portugal och Grekland med fascistisk diktatur. Medan Norden var stabilt socialdemokratiskt. Idag är det närapå tvärt om. Spanien och Portugal styrs av socialdemokrater med stöd av vänsterpartier. Grekland styrs av ett vänsterparti. Grattis till dessa länder i syd! Vem som styr Sverige vet vi inte än.

Men vem har satt agendan för vår debatt och vår valrörelse? Varför har den handlat så mycket om kriminalitet, invandring och regeringsalternativ? När den skulle kunnat handla om global uppvärmning och de allra rikastes skatteflykt. Vilka medier har lyft skatteflykten från Sverige till sk skatteparadis. Den beräknas kosta 40 miljarder om året. Vilket är mer än invandringen kostar initialt, i början. Sedan har invandringen en uppsida (fler som kan jobba och konsumera) vilket man inte kan säga om skatteflykten. Sverige är rikt men vad hjälper det om rikedomarna inte längre omfördelas?

Avslutningsvis skulle jag vilja citera Åsa Linderborg som med sin bakgrund i arbetarklassen och sin utbildning tillhör våra vassaste samhällskritiker. ”De som röstat på Jimmie Åkesson har aktivt tagit ställning för en högerextrem människosyn. Men situationen kräver ändå någon form av ödmjukhet. Sverige är ett fantastiskt land, men många- även de som aldrig skulle drömma om att rösta på SD- har sakliga skäl att vara missnöjda med rätt mycket.” (Aftonbladet 10/9) Som den kvinna jag pratade med, som jobbat i textilindustrin och nu inte har råd att laga sina tänder.

Jag tror inte hon får någon hjälp varken av en alliansregering med stöd av SD eller en mittenregering ledd av Stefan Löfven. Om fyra år måste vi ha något bättre att erbjuda. Kanske kan vi hämta lite inspiration i Spanien eller hos Labour i Storbritannien?

  • Veckans plus: Kalifornien har förbjudit vinstdrivna privatskolor
  • Boktipset: Fredsdrottningen av Klas Corbelius. #socialdemokrati #fredsrörelse #kärlek

/Rodi Ailert

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post