Vänsterpartiet Norrköping

Debattartikel i NT ”Offra inte äldreomsorgen”

Debattartikel i NT ”Offra inte äldreomsorgen”

Debattartikel i Norrköpings Tidningar: Äldreomsorgen behöver mer – inte mindre resurser!

Nicklas Lundström, Oppositionsråd, Ricardo Olivares, Rahmo Sheeq och Sara Perlman, vård- och omsorgsnämnden, har i dagens Norrköpings Tidningar en debattartikel ”Offra inte äldreomsorgen”.

Läs artkeln nedan:

Vänsterpartiets viktigaste vallöfte var att stå upp för välfärden. Det kan låta som en politikerklyscha. Men vi menar det verkligen. Därför sa vi i valrörelsen, i budgeten inför 2019, i nämndernas budgetarbete och nu när kommunfullmäktige antog tilläggsbudget i slutet av februari – Nej till nedskärningar. Och särskilt till nedskärningar inom Norrköpings äldreomsorg. Det finns många anledningar till att de föreslagna besparingarna är orealistiska.

För det första: I december 2018 beslutades om ”särskild prövning vid återbesättning av tjänster” mot Vänsterpartiets vilja. När tjänster ska återbesättas görs nu en extra överprövning. Det innebär i praktiken allt färre anställda och äldreomsorgen drabbas hårdast. Den sista januari hade 36 av 102 återanställningar där avslagits, mer än en tredjedel! De allra flesta gällde utbildade undersköterskor.

För det andra: Trots att Kvartetten säger att semestrar och ledighet inte hotas av nedskärningarna så är verkligheten en annan. Att vissa enheter sprider ut semestrarna under längre tid är illa för personalen. Vi har pratat med undersköterskor som berättat hur svårt det är att få ledigt – till och med för en semesterresa man ansökt om ett halvår i förväg. Den sortens dumsnålhet riskerar vårt rykte som arbetsgivare.

För det tredje: Det är bara början av mars. Trots förslaget om tilläggsbudget riskerar äldreomsorgen under 2019 att drabbas av ytterligare 50-70 miljoner i nedskärningar, om man ska tro på Kvartettens tabeller. Det handlar sannolikt om uppåt 150 jobb som ska bort. Vi hävdar bestämt att det är omöjligt i ett redan ansträngt läge.

För det fjärde: Allt detta sammantaget gör att risken är stor för att det blir oerhört svårt att anställa alla de undersköterskor vi vet att vi behöver under kommande år. Ja, pressen och stressen gör till och med att folk säger upp sig redan nu.

Äldreomsorg behöver helt enkelt mer pengar. Det ekonomiska läget är allt annat än enkelt. M:s och KD:s oansvariga servettbudget innebär rejäl osäkerhet i kommunerna. Regeringens januariöverenskommelse är inte mycket bättre för välfärden. Till 2022 anser Sveriges Kommuner och Landsting att det behövs 45 miljarder för att välfärden ska kunna klara kvaliteten. I valrörelsen lovade de flesta partier minst 20 miljarder. Men pengarna kommer inte – och då tvingas kommunerna ta ett större ansvar för finansieringen.

Om vi fått bestämma hade vi i detta exceptionella läge valt att stryka kommunens överskottsmål för ”finansiering av investeringar” 2019. Trots att allt fler kommuner tar från sina överskott är det inte ett enkelt beslut. Framöver kommer ekonomin att behöva omprioriteras, exempelvis gällande de skattepengar som idag går till att subventionera flygplatsen. För oss är dock en sak alldeles klar – Norrköpings äldreomsorg ska inte offras.

Något glädjande var ändå att Kvartetten valde att lyssna på vänstern och minska nedskärningen på våra äldre med åtminstone 25 miljoner, även om det inte räcker. Att M och SD lyckades skjuta upp det mindre men nödvändiga tillskottet minst en månad säger mycket om deras politiska prioriteringar vad gäller välfärden. Det finns idag bara ett parti i Norrköpingspolitiken som vill stoppa nedskärningarna och stå upp för äldreomsorgen.

Nicklas Lundström, oppositionsråd, Ricardo Olivares, Rahmo Sheeq och Sara Perlman, Vård- och omsorgsnämnden.

Läs artikeln på nt.se här! (kan kräva prenumeration)

Läs den skannade artikeln nedan:

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post