Vänsterpartiet Norrköping

Debattartikel i NT ”Receptet mot terror är inte hårdare lagar”

”Kamp mot främlingsfientlighet och rasism är en bättre väg för att motverka terrorismen än hårdare lagar och strängare straff” Det säger Östergötlands riksdagsledamot Linda Snecker i en debattartikel i Norrköpings Tidningar idag den 26 maj. 

Hela texten finns längst ner i inlägget.

Läs den skannade artikeln nedan:

Receptet mot terror är inte hårdare lagar

Återigen har terrorismen slagit till, denna gång i Manchester på en konsert dit mestadels unga tjejer och barnfamiljer vallfärdats för att lyssna på sin idol. 22 personer mördades och många skadades. Det fruktansvärda skedde igenom. Den 7 april i Stockholm känns inte långt borta, då det var Sveriges tur att attackers av ondskan. Men oavsett om terrordådet sker i Manchester, Stockholm, Utöya eller Bryssels så är det samma sak som attackers. Det öppna samhället, demokratin, jämlikheten och människors gemenskap.

Det går snabbt i dagens debattklimat att beskylla terrordåd på IS/Daesh, en terrororganisation som med glädje tar på sig attacker oavsett vad bevisningen säger. Vi brukar då säga att det är en galning som inte agerar ensam. Lika snabbt går det att bortförklara terrorattacker som den i Trollhättan och på Utöya som att dessa personer är just ensamma galningar utan nätverk omkring sig. Terrorattacker i islams namn tolkas som en helt annan sorts attack än när den görs i främlingsfientlighetens namn. Det är intressant. Men inte korrekt.

För oavsett förvrängd tolkning av sin religion eller politiska övertygelse så är det samma sorts attack som sker. Attacken mot det demokratiska samhället som erbjuder flyktingar en fristad, samhället där män och kvinnor lever fritt, samhället där alla barn är lika mycket värda. Våldsbejakande jihadism och främlingsfientliga åsikter har en sak gemensamt, målet att muslimer och islams ska utmålas som det onda och att muslimer ska stigmatiseras från samhället. Samhällets återupprepade reaktion terrorattack efter terrorattack bevisar att dom närmar sig sitt mål.

Det är därför som terrorattacker inte kan förebyggas med hårdare lagar eller strängare straff, det kan verka symboliskt handlingskraftigt men kommer tyvärr har en liten effekt. Terrorattacker motverkas genom att vi som tror på ett öppet, demokratiskt och jämlikt samhälle inte går deras världsåskådning till mötes. Att vi inte går med på en påhittad enkel lösning som svartmålar världens alla muslimer. Att vi varje dag kämpar mot främlingsfientlighet och rasism. Det är så vi vinner.

Linda Snecker, rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

 

 

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post