Vänsterpartiet Norrköping

”Nu tryggas de upphandlade jobben”

”Nu tryggas de upphandlade jobben”

Nicklas Lundström, vänsterpartistiskt oppositionsråd i Norrköpings kommun, skriver i en debattartikel i Norrköpings tidningar den 2 januari:

Nu tryggas de upphandlade jobben

I december röstade kommunfullmäktige ja till Vänsterpartiets förslag om att personalövertagande ska användas vid Norrköpings kommuns upphandlingar av tjänster.

Det betyder att när kommunen upphandlar ska inte de som arbetar bli av med sina jobb eller sin anställningstrygghet. Idag kan en erfaren arbetare som skött sitt jobb väl under många år bli arbetslös över en natt bara för att ett annat företag vunnit en upphandling om att utföra något åt kommunen till lägsta pris.

Så kan vi inte ha det. Kommunen kan ställa krav på att personalen ska få följa med till det nya företaget, men har hittills gjort det i mycket liten utsträckning. Nu blir det ändring på det. Istället för att riskera att bli arbetslös, tvingas till provanställning på samma arbetsplats eller bli av med förmåner man förhandlat sig till så tryggas nu också de upphandlade jobben i Norrköping.

Inte sällan har de företag som kunnat lägga de absolut lägsta buden gjort det genom att skära ner kraftigt på personalen, betala riktigt låga löner och ofta enbart anställa personer med höga offentliga bidrag till sin lön. Offentliga tjänsteupphandlingar har ofta betytt dumpning av löner och villkor via våra gemensamma skattepengar.

Det har också inneburit att seriösa företag som tar sitt arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar på allvar ofta har konkurrerats ut. Inom många branscher har företag med höga ambitioner helt slutat att lägga anbud i offentliga upphandlingar eftersom det är skambuden som vinner. Med personalövertagande blir det enklare för företagare med en seriös personalhantering att vara med och konkurrera.
Med personalövertagande kan kommunen nu lova de anställda i upphandlade verksamheter att de inte blir av med jobbet och att deras arbetsinsats uppskattas genom att de får schysstare anställningsvillkor. Då kommer den anställde att med stolthet och rak rygg att kunna säga att man jobbar på kommunalt uppdrag.

De enda partierna i fullmäktige som röstade mot förslaget var Moderaterna och Sverigedemokraterna – vilket säger mycket om hur de ser på trygghet och rättvisa för vanliga svenska arbetare.

I Norrköpings kommun ska man inte bli av med ett jobb som man utfört länge och skickligt bara för att det byts logotyp på städvagnen eller företagsbilen!

Nicklas Lundström, oppositionsråd (V)

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post