Vänsterpartiet Norrköping

EU-fokus i Deniz Butros förstamajtal

EU-fokus i Deniz Butros förstamajtal

Runt 400 personer trotsade regnet och tågade med Vänsterpartiet i Norrköping på första maj. Det gjorde tåget till stans största precis som i fjol. Huvudtalare var Deniz Butros, som fokuserade på Sveriges och Europas ödesfrågor, med anledning av det kommande valet till Europaparlamentet. Läs hela talet här:

”Vänner, feminister, socialister, klimataktivister. Antirasister, fackliga aktivister – vänsterpartister.

Vi är samlade här av kanske olika anledningar. Men visionen om ett annat, ett jämlikare samhälle, delar vi. Visionen om ett samhälle där alla har möjlighet till ett tryggt arbete, med schysst lön och schyssta villkor.

Där småföretag och lokala banker har mer att säga till om än fifflande jättebanker. Där kollektivtrafiken finns tillgänglig, oavsett storleken på din plånbok eller var i landet du bor. Där makten över energiproduktionen fördelas på fler. Ett samhälle där miljonprogrammen rustats upp och ingen behöver leva i trångboddhet. Där forskning och utveckling är inriktat på klimatomställning istället för militarisering. Ett jämlikare, hållbarare samhälle.

Vi har turen att leva i den tid där vi nu har möjligheten att bygga det samhället.

Sverige och Europa år 2019 står inför två samhällsomvälvande hot.

Det ena hotet är den växande högerextremismen och rasismen. Vi lever i en tid där en gravid kvinna blir misshandlad av ordningsvakter, där vardagsrasismen är normaliserad, där rasistiska lagförslag kommer från etablerade partier. I mars la Moderaterna här i Norrköping ett förslag om att kvinnor i slöja inte ska få synas på bild eller annan media från Norrköpings kommun, på nationell nivå vill Centern och Liberalerna att nyanlända ska ha lägre lön än svenskar. I EU beslutar man om tiotusen nya gränsvakter.

Det nya politiska landskap vi ser är som hämtat ur ett tyskt 1930-tal, där de tidigare ljusblå moderater återigen blivit mörkblåa och kristdemokrater öppet flirtar med sverigedemokrater. Att bilda regering var en av de längsta processerna i modern europeisk historia. Jimmie Åkesson bara väntade på att få bilda sitt konservativa block med moderater och kristdemokrater. Men vi lovade våra väljare i höstas, att Vänsterpartiet aldrig på något sätt skulle öppna upp för att ge Sverigedemokraterna makt och inflytande i Sveriges regering. Vi har hållit vårt löfte.  Vi fick en regering utan högerpartier, en som inte sitter i knät på Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson är nog djupt besviken, men han blickar nu ut mot Europa.

Rasistiska och högerextrema partier vädrar morgonluft och har bytt sin EU-kritiska strategi. Nu mobiliserar de för att ta över Europeiska Unionen. Partier som Sverigedemokraterna, Victor Orbans Fidesz och polska Lag och Rättvisa är, förutom att vara rasister, också antidemokrater, kvinnofientliga och klimatförnekare. De är partier som vill inskränka fria medier, aborträtten och hbtq-personers rättigheter.

Vänsterns feminism och antirasism är rasisternas största skräck eftersom vi alltid tar fighten. Det gör vi i Norrköpings kommunfullmäktige, i Sveriges riksdag och i EU-parlamentet!

Högern gillar att prata om EU som ett fredsprojekt, men de senaste åren har EU visat att man är allt annat än det. Istället för att erbjuda skydd för människor på flykt, har EU svarat med militär upprustning, beväpnade gränsvakter och stängda gränser. Det kan vi aldrig acceptera.

Vi i Vänsterpartiet ser asylrätten som en mänsklig rättighet. I grunden handlar en human flyktingpolitik om människors lika värde – att människor på flykt ska kunna få en fristad. Därför kommer vi att fortsätta arbetet för att skapa lagliga och säkra vägar för flyktingar och migranter.

Det andra stora hotet är klimatförändringarna.

Klimatutsläppen har gjort att jorden redan värmts upp med 1,1 grad och nu brinner det i våra östgötska skogar till följd av torka. Den biologiska mångfalden har minskat och förra sommarens torka och bränder är bara ett smakprov på framtidens konsekvenser om temperaturen fortsätter att stiga.

För att möta klimathotet krävs ökad jämlikhet. Den liberala miljöpolitiken drabbar vanligt folk, medan en välbeställd medelklass glatt kan köpa sig fri med en ny elbil, solpaneler på villan och lägga pengar på att klimatkompensera sina flygsemestrar. Det är en politik där bensinskatten höjs, medan klimatskadliga flyg subventioneras.

Vi i Vänsterpartiet har en annan lösning.

Vår politik kombinerar klimatsatsningar med en politik för rättvisa, eftersom det hänger ihop. Vi lägger skulden där den hör hemma; hos företagen, staterna och hos EU.

Klimatkrisen har försatt oss i ett nödläge och vi bör agera utifrån det. Låt oss därför börja ta beslut för att göra rejäla nedskärningar i klimatutsläppen:

  • Fasa ut all kolkraft till 2030.
  • Stoppa alla klimatskadliga subventioner.
  • Gör om europeiska investeringsbanken till en klimatinvesteringsbank.

Där har ni tre rejäla klimatförslag som för oss närmare Parisavtalets mål.

I grunden bottnar det i den ekonomiska politiken.

Socialdemokraternas högerpolitik är en förlängning av EU:s ekonomiska politik. Det 73-punktsprogram som Socialdemokraterna gjort upp med Centern och Liberalerna om, kommer att drabba någon eller några i vår direkta närhet.

Jag tänker på min syster som är undersköterska, och som trots att hon bara är 23 år, inser att hon aldrig kommer orka jobba som det till pensionen. Och jag tänker på min mormor, kvinnan som slitit inom industrin och äldreomsorgen, men som idag är fattigpensionär. 

Precis som för dem, finns det en undersköterska i Grekland som drabbas av sjukvårdens privatiseringar. Det finns en mormor i Tyskland som liksom min tvingas leva som fattigpensionär. Högerpolitiken drabbar oss alla, oavsett vilket EU-land vi bor i.

Högern har skapat ett EU där lobbyister styr dagordningen. I finanskriser räddas banker, men inte människor. Det har lett till ett Europa av ojämlikhet.

Sverige och Europa står inför ett ödesval i vår, och det finns många fronter att försvara. Klimatet måste räddas, välfärden måste byggas upp och mänskliga rättigheter måste försvaras. Nu är det upp till oss i vänstern att göra det, men jag vet att vi inte är ensamma.

Norrköping – vi är folkrörelsens stad!

Här finns Hyresgästföreningen som kämpar för fler billiga hyresrätter och mot trångboddhet. Fackföreningarna som varje dag tar kampen för att vi ska ha råd att leva, inte bara överleva. Tillsammans för Norrköping bedriver ett viktigt integrations- och antirasistiskt arbete, Fridays for Future strejkar varje fredag i Hörsalsparken, vi har tjejjour, kvinnojour och till och med en tantjour för våldsutsatta kvinnor. Och det finns många fler.

Vi i vänstern kommer alltid vara en del av rörelserna och jag hoppas att alla ni som engagerar er i vänsterrörelsen också hittar ett hem hos oss i Vänsterpartiet.

Vi är samlade här av kanske olika anledningar, men visionen om ett annat, ett jämlikare samhälle delar vi. Det akuta läge Sverige och Europa befinner sig i ger oss också turen att leva i den tid där vi nu har möjligheten att bygga det samhället.

Politiken i Norrköping, i Sverige och i EU hänger ihop. EU sätter ramar för vilken politik Sveriges riksdag kan föreslå och än mer för vad vi kan göra här hemma i Norrköping. Utan ett jämlikare EU kan vi inte skapa ett jämlikare Sverige.

Så vänner, feminister, socialister, klimataktivister. Antirasister, fackliga aktivister – vänsterpartister. Kom med och ta fajten om några av vår tids ödesfrågor; mot de ohållbara ekonomiska klyftorna, mot högerextremismen och för en rättvis klimatomställning!”

/Deniz Butros, V-ledamot i Norrköpings kommunstyrelse och kandidat till Europaparlamentet

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post