Vänsterpartiet Norrköping

Fredlig protest för Palestina

Två Norrköpingstjejer hade på söndagen anordnat en protestmanifestation till stöd för folket i Gaza, Palestina. Många höll tal, bl.a. vår ordförande Nicklas Lundström. Arrangörerna talade, Socialdemokraterna talade, Fi talade, samt Palestinagrupperna m.fl.

Nästan hela Vänsterpartiet Norrköpings styrelse var på plats, samt kommunalrådet Mona Olsson. Ung Vänster var där och hade en egen banderoll.

Ca 300 personer deltog under evenemanget, och dom flesta gick också med i en avslutande marsch längs Drottninggatan. Det hela avslutades med att alla la sig ner på marken i en symbolisk protest mot dödandet i Gaza.

inget stöd till folkmord

Gazamanif1

free palestine

Här följer Nicklas Lundströms tal:

Hej!

Jag heter Nicklas Lundström och är ordförande för Vänsterpartiet i Norrköping.

Den kan vara svårt för oss som bor i det trygga Sverige att förstå hur det är att leva och dö i Gaza idag. Därför vill jag att ni gör ett tankeexperiment med mig: Föreställ dig att de flesta Östgötar är flyktingar och nu trängs innanför promenaderna i Norrköping. Föreställ dig att staden omgärdas av en 10 meter hög mur och att förnödenheter bara släpps in ibland. Det ligger militärfartyg i Bråviken och hindrar all båttrafik. Föreställ dig att luften är fylld av stridsflygplan och drönare. Föreställ dig att det pågår ett angrepp mot Norrköping med både pansar, flyg och artilleri. Angriparen har systematiskt jämnat alla kvarter nära promenaderna med marken.

Föreställ dig att när dammet från senaste explosionen lagt sig ser du en djup krater där grannfamiljernas hus med tiotals barn stod för en minut sedan. Föreställ dig att Vrinnevisjukhuset för länge sedan utplånats och att vårdcentraler och skolor i staden bombats. Det finns ingen medicin för de skadade. Föreställ dig nu att telefonen ringer och att du får besked om att ditt hus kommer att bombas om några minuter, du vet inte ens var barnen befinner sig. Från Stockholm, Göteborg och Norrland kommer vaga uttalanden om att man bör försöka att inte döda så många civila.

Detta är Gaza idag. Israel har fullständig makt över det palestinska folket. Man har en hypermodern krigsmaskin, kärnvapen, bevakningssystem, apartheidmur, otaliga propagandakanaler och är allierad med världens stormakter i USA och Europa.

Mot Gaza vet vi hur övermakten används. Man blockerar Gaza och förvägrat 100 000-tals innevånare mänskliga rättigheter. Och nu väljer man att återigen massakrera över 1700 civila och barn.

Hur behandlar då Israel de palestinier som bor på Västbanken och i Jerusalem där varken Hamas eller avfyrningsramper finns?

Jo, Dessa palestinier utsätts för systematisk etnisk rensning. Varje dag byggs nya olagliga bosättningar på stulen mark och minskar Palestiniernas livsutrymme ytterligare

Det finns Israeler som kämpar för palestiniers mänskliga rättigheter. Dessa förtjänar vår respekt för dom utsätts ständigt för hat och våld. Men faktum är att den Israel allt mer genomsyras av rasism mot palestinier.

Den enda möjligheten till fred är, som jag ser det, skarpa påtryckningar från Europa – som Israel är ekonomiskt beroende av. Den israeliska staten är idag så extremt nationalistisk att inget annat kommer att få dem att acceptera en rättvis fred. En sådan fred måste innebära utbyte av land mellan Israel och Palestina och likna 1967 års gränser, blockaden måste hävas, apartheidmuren och bosättningar rivas och flyktingfrågan lösas.

Eftersom detta är vägen framåt så skäms jag idag över Sveriges regering och EU. Dom agerar lamt eller inte alls. Vi borde omedelbart återkalla vår ambassadör, vi borde införa politiska, idrottsliga och akademiska sanktioner. Men framför allt bör vi helt upphöra att köpa vapen och andra produkter från Israel och säga upp befintliga handelsavtal. Sverige skall vara ledande i dessa sanktioner. Och på den punkten är vi i Vänsterpartiet mycket tydliga.

Det är fel att mörda civila och den part som medvetet väljer att göra det bär såklart hela skulden. Om vi inte agerar finns inget hopp för Palestinas barn.

Leve Palestina!

 

ricardo linda

uppställning

 

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post