Vänsterpartiet Norrköping

Kommunstyrelse i juni

Kommunstyrelse i juni

Lägg till din rubriktext här

På dagens info-kommunstyrelse avhandlades som vanligt en hel massa ärenden. Först ut var BID-samverkan (Business Improvement Districts) mellan kommunen och privata fastighetsägare som skulle kunna ta sikte på att Norrköping ska bli årets stadskärna. Det kan nog bli bra när det blir mer konkret.

Ekonomiska förutsättningar för kommunens budget 2020 är såklart oerhört viktigt. Trots en stark ekonomi så väljer regeringen att sänka skatterna istället för att investera i välfärden. Det ser alltså ut som nedskärningstider i kommunen och för Norrköpings del kan det handla om så mycket -350 miljoner nästa år. Om regeringen omfördelade och satsade mer av landets ökande rikedomar på välfärd, säg statsbidrag på 45 miljarder under mandatperioden, skulle med lätthet de ökande behoven kunna mötas. Vilket vore en högst rimlig satsning i en boomande ekonomi. Nog ligger det nära tillhands i detta läge att fundera på kommunens mycket höga överskottsmål på nästan 6% när riktlinjen är 2%.

Sedan diskuterade vi kommunens avfallsplan och Anna Björkdahl tog upp exemplet på alla möbler som dumpades ute i regnet när Smedbyskolan revs. Det är såklart resursslöseri och gamla möbler och prylar behöver definitivt kommunen lära sig att hantera bättre framöver om man menar allvar med hållbarheten. Som vänsterpartist tycker jag att just detta skulle kunna vara en grej som privata/ideella second-hand-företag faktiskt skulle kunna sköta bättre än kommunen.

Något som jag som byggnörd tyckte var väldigt spännande var remissen om nya statliga föreskrifter för detaljplaner. Visst är det säkerligen bra att digitalisera och standardisera processerna. Men jag tycker det är oerhört viktigt att kommunerna får ha kvar makt över detaljplanerna – inte minst för att kunna göra enkla detaljplaner som möjliggör billigare byggande och att man kan undvika överregleringar och krångel. Det enda billigare byggprojektet i modern tid i Norrköping var när Hyresbostäder byggde i Rambodal på en gammal och väldigt allmänt hållen plan…

Rapport av Nicklas Lundström, ledamot i kommunstyrelsen

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post