Vänsterpartiet Norrköping

Kunskap är makt – alla elever har rätt till den makten

Kunskap är makt – alla elever har rätt till den makten

I helgen träffade jag Attention Östergötland, en förening för personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) och deras anhöriga. Vi spelade minigolf i solen men hann också prata om skolsituationen i Norrköping. Det är uppenbart att Norrköpings kommun behöver göra mycket mer för de här eleverna.

Foto: Lottie Broman

 

Privatiseringen av skolan tvingar Norrköpings kommun att ha fler lokaler än nödvändigt, ifall någon skola skulle bestämma sig för att lägga ned så måste kommunen direkt kunna ta emot dessa elever. Resultatet blir att man får spara in på annat, som exempelvis extralärare och annan skolpersonal. De som drabbas hårdast är såklart elever i behov av stöd.

När kommunen i våras sedan gjorde misstaget att plocka bort de kommungemensamma resursgrupperna och placera elever med NPF-diagnoser i större klasser utan att anställa fler extralärare blir såklart många elever och deras anhöriga oroliga. Det här måste lösas så fort som möjligt, skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter – inte vara en plats där lärande känns omöjligt.

Skolan är till mångt och mycket idag är plats för att driva upp entreprenörer och för att göra människor anställningsbara. Men skolan måste vara mycket mer än så. Det handlar om alla människors rätt till bildning och utbildning. Därför måste skolan ha tillräckligt med resurser och dessa ska kunna sättas in tidigt. Kunskap är makt. Alla elever har rätt till den makten.

Läs mer om vad Vänsterpartiet vill göra för skolan: https://www.vansterpartiet.se/politik/valp-del10-skolan-ska-lagga-grunden-for-ett-liv-med-mojligheter/

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post