Vänsterpartiet Norrköping

Regionpolitik ”Höj skatten för att rädda vården!”

Regionpolitik ”Höj skatten för att rädda vården!”

Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Regionfullmäktige, skriver i en debattartikel i Norrköpings Tidningar den 2 februari att det är dags att höja skatten för att rädda vården i Östergötland. 

Läs artikeln nedan:

 

Höj skatten för att rädda vården!

Det är kris i den östgötska sjukvården. Vårdplatser står obemannade, köerna växer och det saknas personal. Samtidigt redovisar nu Region Östergötland att sjukvården under 2018 gick med över en halv miljard i underskott. Detta samtidigt som man redan satt in betydande sparpaket och aviserat ytterligare sparåtgärder de kommande åren. Detta är en ohållbar situation. Det är dags för Socialdemokraterna och deras samarbetspartier att inse att deras politik kör sjukvården och personalen i botten.

I hela valrörelsen pratade vi i Vänsterpartiet om att sjukvården saknar resurser och att det krävs en skattehöjning för att vi inte ska drabbas av katastrofala nedskärningar. Detta var någonting som Socialdemokraterna konsekvent undvek att diskutera och de vägrade att diskutera behovet att sjukvården skulle få mer resurser. Nu står vi i en situation med en ekonomi i fritt fall med en politisk ledning som fortfarande inte klarar av att ge några som helst svar på hur situationen ska lösas.

Östergötland har med god marginal Sveriges lägsta landstingsskatt. Det är dags att den höjs. Det finns inte något annat alternativ om man inte är beredd att ta till drakoniska nedskärningar som kommer drabba patienter och sjukvårdspersonalen hårt. Sjukvården måste få mer resurser.

Det krävs också att staten skjuter till mer resurser till sjukvården. Tyvärr väljer Socialdemokraterna en annan väg där man nu prioriterar skattesänkningar för miljonärer och de rikaste före satsningar på välfärden. Det är det som bli konsekvenserna när de styr med borgerliga partier.

Men det räcker inte bara med att höja skatten. Det krävs även andra åtgärder för att få ordning på sjukvården i Östergötland. Vi måste bli en bättre arbetsgivare som lockar till sig kompetent personal. Idag saknas det mängder med sjuksköterskor. Ge dem bättre arbetsvillkor, kortare arbetstider och en bra arbetsmiljö så kommer fler vilja jobba här. Då kan vi öppna stänga vårdplatser, korta köerna och bli av med dyr hyrpersonal.

Nu har socialdemokraterna styrt regionen i mer än fyra år. Det är dags att man vaknar nu och tar tag i problemen på riktigt. Börja med att höj skatten!

Emil Broberg

Gruppledare Vänsterpartiet region Östergötland

Läs den skannade artikeln nedan:

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post