Vänsterpartiet Norrköping

Tal till minne av Kristallnatten

Tal till minne av Kristallnatten

I fredags arrangerade Ung Vänster Norrköping en ljusmanifestation till minne av Kristallnatten och dess offer för 80 år sedan. Ett 70-tal personer slöt upp, lyssnade på tal och musik, tände ljus och höll en tyst minut. Här är vårt oppositionsråd Nicklas Lundströms korta anförande:

”Vi lever idag i en tid som vi hoppades och trodde aldrig skulle återkomma. En tid när rasism och hat mot den andre återigen sprider sig både här i Sverige och över världen.

Minnet av Nazisterna och andra världskriget, minnet av vad rasismen i praktiken kan leda till har börjat blekna i vår del av världen – i takt med att både förövarna och de sista hjältarna som besegrade nazismen dör bort.

Men vi som samlats här ikväll lovar att aldrig glömma!

I många länder på vår kontinent växer rasistiska rörelser och partier igen. De hetsar mot alla som de anser vara lägre stående. I Ungern, en av Nazitysklands ivrigaste allierade, har hatet mot judar återigen blivit statsideologi. Liksom i Ukraina där förintelsen av det judiska folket gick fasansfullt långt under kriget.

Också här hemma växer rasistiska partier och rörelser, hatet riktas mot muslimer, romer och ofta alla sorters invandrare. Och på nätet gror återigen de antisemitiska konspirationsteorierna i de rasistiska forumen.

Men vi lovar att aldrig glömma Kristallnatten. Startskottet för historiens värsta folkmord. Och vi lovar att alltid säga emot rasisternas hat och bemöta deras konspirationsteorier med förnuftets ljus.

Och vi lovar att alltid ta kampen mot rasismen i det stora och i det lilla. Även när det inte är lätt – Ja särskilt när det inte känns lätt. När rasisterna blir fler, mer högljudda och aggressivare och när deras idéer får allt större spridning.

För det är då, det är nu, det blir farligt.

Med solidaritet, medmänsklighet och med drömmen om jämlikhet kan vi bekämpa rasism och antisemitism. Särskilt tanken om jämlikhet är viktig för den kan aldrig samexistera med rasism och antisemitism. Om vi står upp för att människor i grunden har samma värde och bör ha samma möjligheter och friheter – då blir det uppenbart att kultur, religion eller etnicitet aldrig kan tillåtas definiera eller värdesätta en människa. Så kan vi ta kampen mot rasism och antisemitism – idag – och alla andra dagar.”

/Fritt efter tal på minnesmanifestationen för Kristallnattens offer

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post