Vänsterpartiet Norrköping

Våra folkvalda

Kommunfullmäktige

1. Nicklas Lundström

Oppositionsråd, ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i partiföreningens styrelse.

När jag växte upp var inte allt perfekt. Men en sak som var riktigt bra var att vi hade ett mer jämlikt samhälle, i skolan blandades barn från alla bakgrunder. Direktörens son och undersköterskans dotter gick i samma klass och hade såvitt vi barn kunde se samma värde. Det jämlika samhället vill jag vara med och bygga igen. Det borde vara självklart att alla barn ska ha samma chanser i livet. Skolresultat, möjligheterna till bra bostad och arbete ska inte avgöras av vilken klass man föds in i. Det är inte okej att den som föds i Lindö nästan alltid har fler möjligheter i livet än den som föds i Hageby.

 • TV-serie: The Wire
 • Hjärtefråga: Jämlikhet och välfärd

2. Deniz Butros

Vice ordförande i partiföreningens styrelse, ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i partistyrelsen.

Det är mäktigt att tillsammans med andra människor få vara med och bygga ett bättre Norrköping och Sverige. Jag är med i Vänsterpartiet för att mina småkusiner ska få växa upp med tillgång till naturen, för att jag avskyr att min mormor tvingas leva som fattigpensionär och för att min syster som är undersköterska ska ha schyssta arbetsvillkor. Miljö- och klimatfrågor med ett tydligt vänsterperspektiv har blivit mina hjärtefrågor. Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga och det är bara Vänsterpartiet som vågar ta sig an den utmaningen.

 • TV-serie: Masterchef
 • Hjärtefråga: Klimatomställning

3. Anna Björkdahl

Ledamot i kommunfullmäktiges valberedning

Rösta vänster har alltid varit självklart för mig. Vid första jobbet som 20-åring fick jag snabbt upp ögonen för fackliga frågor. Behovet av schyssta, jämlika arbetsvillkor var stort redan då. Efter nästan åtta år med borgarna kände jag dessutom att jag måste göra nåt mer. Då var vännerna oroliga för barnens skolgång. Skulle det finnas elever och lärare kvar på kommunala skolan? Och bästa vännen sjuk i cancer fick oroa sig mer över att börja jobba igen än att fokusera på att bli frisk. Jag tror på ett jämlikt, rättvist samhälle för alla, där inte olika gruppers behov ställs mot varandra.
 • TV-serie: So You Think You Can Dance
 • Hjärtefråga: Ökad jämlikhet

4. Mona Olsson

Ledamot i Vård- och omsorgsnämnden, ledamot i partiföreningens styrelse

Under årens lopp har jag mött många människor som på olika sätt drabbats av ojämlikheten i samhället. Det kan vara fattigpensionärer, barnfamiljer, personer med funktionsvariation som inte får anpassade hjälpmedel, ungdomar med ”sms-anställningar”, ja listan kan göras lång. Att försöka förstå varför och vad vi på politisk väg kan förändra för att skapa ett bättre liv för oss alla, är fortfarande viktigt.
 • Musik: ”Still crazy after all these years” - Paul Simon​
 • Hjärtefråga: Att bekämpa orättvisor

5. Ricardo Olivares

Ersättare i Vård- och omsorgsnämnden

Jag vill ge de äldre i Norrköping en möjlighet att välja och prioritera vad som är viktigt just för dem och inte för privata företagen. 

Skolan och förskolan spelar en central roll i barns liv, därför är den ingen bra plats för att leka affärer. Många barn i Norrköping behöver ges bättre förutsättningar än idag, ta del av förskolans arbete, även barn vars föräldrar är arbetslösa eller sjuka. Jag vill ha en tryggare Norrköping, trygghet från att barnen får plats i förskolan, trivs i skolan och att ha ett arbete som får ekonomin att gå ihop till att inte behöva vara rädd – varken i skolan, på jobbet, i bostadsområdet eller hemma.

 • TV-serie: The Handmaid's Tale
 • Hjärtefråga: Ett bättre Norrköping för alla

6. Annika Kaiser

Ersättare i Utbildningsnämnden

Jag är vänsterpartist för jag vill se ett rättvist och jämställt samhälle.

Ett samhälle där likvärdig utbildning är viktigare än friskolors möjligheter att etablera sig.  

Ett samhälle som ger vård till den som behöver den mest först, inte till den som har valt rätt vårdcentral. 

 • TV-serie: Game of Thrones
 • Hjärtefråga: Feminismen

7. Peter Butros

När mina föräldrar kom till Sverige på 80-talet saknade de allt. Men de möttes av ett land där jämlikheten och rättvisan var stark. Här fick de arbete direkt och vi barn fick samma chans i skolan som alla andra. I dagens marknadsstyrda skola värderas barnen istället olika. Det måste vi ändra på.

 • TV-serie: Broen
 • Hjärtefråga: Skola och utbildning

Ersättare

Olof Carlstein

Mia Matsson

Marcus Posada

Lottie Broman