Vänsterpartiet Norrköping

Vänsterpartiet anklagar moderaterna för att öppet samarbeta med SD.

Nicklas Lundström, Vänsterpartiet Norrköpings ledamot i kommunstyrelsen, skriver i ett inlägg på Facebook om att M och SD nu har en valkoalition. Han skriver bl.a. ”SD har hittills alltid stött M:s kandidater men nu har M i sin tur börjat rösta för SD:s kandidat trots att SD enbart har en representant i KS och V och MP tillsammans har två och är eniga om våra förslag. M i Norrköping är vad jag vet först i Sverige med att aktivt stötta SD för att utestänga V och MP från uppdrag.”

Nicklas skriver också ett blogginlägg på nt.se. för att förtydliga. Du kan läsa inlägget här, eller den kopierade texten nedan.

Dagen efter uppmärksammar Norrköpings Tidningar saken i en artikel ”V anklagar M för samarbete med SD”. Läs artiken här eller läs den skannade nedan.

 

M Norrköping i öppet samarbete med SD

Moderaterna i Norrköping blev nog idag nog först i Sverige med att bilda valkoalition med SD. Detta för att stänga ute V och MP från politiska uppdrag. Det kom som en synnerligen obehaglig överraskning vid årets första Kommunstyrelsesammanträde.

Vi tar det från början. När Kommunstyrelsen eller Kommunfullmäktige tillsätter parlamentariska uppdrag så bestämmer majoriteten om sina platser och oppositionen om sina. Läget är speciellt i Norrköping då det inte finns en samlad opposition utan 4 olika oppositionspartier utan politiskt samarbete – M, V, MP och SD (och även FI i kommunfullmäktige).

I praktiken har detta inneburit att M som största parti tar flest av oppositionens platser i olika nämnder, arbetsgrupper, bolag och så vidare. Hur övriga platser för oppositionen fördelas har M inte brytt sig om. På samma sätt som majoriteten inte bryr sig om hur platserna i oppositionen i stort fördelas. Vi i V har tillsammans med MP och FI ett enbart valtekniskt samarbete som gör att vi blir näst största block i oppositionen efter Moderaterna och utser våra politiker till olika uppdrag. M har alltså 3 KS-mandat, V och MP 2 KS-mandat tillsammans och SD 1 KS-mandat.  Gott så, de största blocken och kandidaterna utser sina representanter i god demokratisk ordning.

Det som hände på dagens Kommunstyrelsemöte var att Moderaterna i Norrköping valde att bryta mot denna ordning. Efter drygt halva mandatperioden blockerade dom V och MP:s förslag på representant till en politisk styrgrupp under kommunstyrelsen. Dom valde i stället att rösta för SD:s kandidat. Detta alltså trots att V + MP har fler mandat i Kommunstyrelsen än SD.

I detta fall handlade det om att välja en politisk styrgrupp för att ta fram ett inriktningsdokument för att förhindra att barn och ungdomar utsätts för våld och förtryck.

De Moderaterna valde att göra är vad jag vet något nytt i politiken både i Norrköping och Sverige. Sophia Jarls Norrköpingsmoderater väljer alltså inte bara att genomdriva förslag med passivt stöd av SD vilket man gjort på andra håll. Sophia Jarl och M i Norrköping väljer att aktivt samarbeta och lyfta SD till mer makt och inflytande. Det bör Norrköpingsborna få veta.  Jarl har ju redan fört Moderaterna i Norrköping långt åt det främlingsfientliga hållet. Nu har hon och M valt att ta nästa steg. Med dagens inriktning har en röst på M Norrköping mycket stor risk att bli samma sak som en röst på SD Norrköping.

Efter att vi hade haft en personvalsomgång med slutna valsedlar protesterade Moderaterna mot den formella hanteringen av omröstningen och ärendet bordlades till nästa sammanträde.  Jag hoppas sannerligen att det Moderata partiet i Norrköping använder den tiden till att tänka om kring att samarbeta och ge makt åt SD.

Det är en tragisk utveckling som jag tror och hoppas att den betydligt klokare Moderata partiledaren Anna Kinberg Batra inte kommer att stötta.

Fy fan helt enkelt!

20:23 | 17-01-09 Nicklas Lundström på NT-bloggen

 

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post