Vänsterpartiet Norrköping

Vänsterpartiet Norrköping träffar IK Sleipner

Peter Butros (v) och Olof Carlstein (v) besökte IK Sleipner för att diskutera barn och ungdomars villkor i idrotten i Norrköping. Texten nedan är skriven av Peter Butros:

 

Igår träffade vi i Vänsterpartiet Norrköping IK Sleipner för att fortsätta diskussionen kring barn och ungdomars ojämlika villkor till idrott i Norrköping så som det ser ut idag.

Sleipner har, precis som många andra idrottsföreningar i socialt utsatta områden, tagit ett stort ansvar för att nå barn och ungdomar där med sin verksamhet. Idrott är en viktig fritidsaktivitet som ger goda möjligheter till integration och positiva sociala sammanhang. Samtidigt har idrott blivit en klassfråga och skillnaden har bara ökat.

Norrköpings kommun har länge prioriterat idrottsverksamhet i välbärgade villaområden i stan – som Lindö, Smedby, Eneby och Svärtinge. Där har det byggs moderna idrottsplatser för mångmiljonbelopp, medan föreningarna och ungdomarna i exempelvis Hageby, Ektorp och Klockaretorpet har alldeles för dåliga och för få idrottsytor. Dessutom har kostnaderna för att bedriva verksamheten alltjämt ökat så att ungdomarna i socialt utsatta områden har betydligt svårare att klara av att betala sin medlemsavgift. Barn och ungdomar som är i extra behov av bra sociala sammanhang sållas snabbt ut för att föräldrarna helt enkelt inte har råd att betala. Som det ser ut nu ställer föreningarna upp ändå och gör ett kanonjobb, men i längden är det inte hållbart.

Det måste till en förändring där föreningarna i socialt utsatta områden får stärkt stöd samt bättre och fler hall- och idrottsytor. Alla barn borde ha jämlika villkor till bra idrottsverksamhet oavsett föräldrarnas inkomst. Det tänker vi fortsätta kämpa för i Norrköping.

/Peter Butros

Peter Butros skriver i en debattartikel den 17 oktober om investeringar i det lokala idrotts-o föreningslivet, “Mer idrott där behoven finns”.

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post