Vänsterpartiet Norrköping

Vi vill rädda Norrköpings välfärd – Budget 2020

Vi vill rädda Norrköpings välfärd – Budget 2020

Nicklas Lundström kommenterar budgeten för 2020 och 2021-2023

Nu är det budgettider i Norrköping. Tyvärr är kommunens ekonomi ansträngd och det beror på de oansvariga statliga skattesänkningarna som till största delen gått till de rika. Sedan 90-talet har nästan 300 miljarder lagts på skattesänkningar. Bara en liten del av de pengarna skulle ha räckt för att klara välfärdskrisen till åtminstone 2024 (1/6 hade varit nog!) I Norrköping föreslår både Kvartetten och högeroppositionen mycket stora nedskärningar i välfärden. De fullföljer vad deras partier i riksdagen har påbörjat – de sänker hellre skatter än värnas välfärden. Det handlar om minst 120 miljoner som de övriga partierna vill skära ner på välfärden 2020 – det motsvarar mer än 200 anställda. Allra hårdast drabbas äldreomsorgen som ska tvingas spara 66 miljoner nästa år.

Det är bara Vänsterpartiets budgetförslag som kan rädda välfärden i Norrköping. Vi satsar mer än 100 miljoner mer än Kvartetten på välfärden, och äldreomsorgen undantas helt från det nya nedskärningskravet i vårt förslag. Vi är det parti som står upp för de äldres rätt till en värdig äldreomsorg, för barnens rätt till en bra skola och för varje Norrköpingsbos rätt till en väl fungerande välfärd.

Förutom att stoppa nedskärningarna har vi ett antal mindre men mycket träffsäkra välfärdsreformer som trots det tuffa ekonomiska läget kan bygga ett mer jämlikt Norrköping. Det handlar om:

– Alla barn, även de som har arbetslösa eller föräldralediga föräldrar, ska ha rätt till 30 timmar i förskolan. Alla barn har rätt till förskolans pedagogik och sociala sammanhang.

– Vi satsar på ett Hagebypaket med gratis kulturaktiviteter för unga, en fritidsbank och en stadskonstfestival.

– Träffpunkternas verksamhetsbudgetar tredubblas.

– Vi fortsätter att driva frågan om billigare bostäder.

– Vi bidrar till att lösa klimatförändringarna genom träbyggande, ökande förnyelsebar energiproduktion och en satsning på att bygga ut cykelvägnätet.

Alla Vänsterpartiets förslag är självklart fullt ut finansierade. Vi anser att överskottsmålet kan sänkas och att en del pengar behöver tas ur kommunens konjunkturfond för att rädda välfärden. Dessutom vill vi att flygplatsen läggs ner, privatiseringen av hemtjänsten skrotas och att heltidspolitikernas löner ska sänkas med 20 000 i månaden.

Här finns en länk till hela Vänsterpartiets budgetförslag med tabeller och ekonomi. (det är faktiskt ganska kort och lättläst)

På kommunfullmäktige 21 oktober ska kommunens budget beslutas. Innan dess kommer vi att gå ut på stan med flygblad och diskutera läget för välfärden i kommunen med norrköpingsborna. Hoppas vi ses där! 

/Nicklas Lundström, oppositionsråd.

Nicklas Lundström och Anna Björkdahl höll presskonferens och presenterade Vänsterpartiet Norrköpings budgetförslag.

Kolla in Facebook och hjälp oss sprida budskapet i vår budgetkampanj de kommande två veckorna.

Dela den här sidan:

Dela
Tweet
E-post