Arvsrätten träder in när någon dör. Om det är ena parten i ett samboförhållande är det barnen som ärver. Men hur blir det om ni inte har gemensamma barn?
Ordet arvsrätt innebär att man ska fördela det som är kvar efter en person när den avlidit. Har du barn kallas de för bröstarvingar. Det är alltid de som ärver i första hand om den avlidne inte var gift. Om de skulle ha gått bort innan din partners död är det den avlidnes syskon som istället kan få ärva.
Skulle även dessa syskon ha gått hädan kan deras barn ärva i stället. Finns det nu vare sig barn eller föräldrar i livet, inte heller några syskon eller deras barn kommer den avlidnes morföräldrar eller farföräldrar att bli de som står först i tur att ärva. Så kan det vara. Det är bra med tydliga regler.
Arvsrätt är ingen lätt historia
Det finns de juristfirmor som har anställt flera specialister på arvsrätt. Om du väljer att anlita en sådan byrå kan du vara trygg och lugn då du vet inom dig att det kommer att bli bra med hjälp av denna kompetens. När det gäller arv kan det bli så mycket konflikter. Det är skönt om de kan minimeras.
Först och främst är det alltså bröstarvingar som ärver. Låt oss säga att du i stället för sambo var gift med den avlidne. Om ni inte har gemensamma barn ärver din partners barn 50 % av hens tillgångar, och du som varit gift med din partner ärver återstående 50 %. Det är därför viktigt att vara gift av rent juridiska skäl och inte bara romantiska.