Vårdnadstvist avgörs bäst av jurister

Barnets bästa är det som avgör hur en vårdnadstvist ska sluta. Det man ofta strävar efter är att föräldrarna kan dela på vårdnaden. Enbart vid extrema fall ges vårdnaden bara till en part. 

Man gör allt man kan för barnets bästa. Ofta lever man med ett perspektiv där man tror att det bästa för barnet är om barnets föräldrar lever tillsammans. Under samma tak. Det kanske det är, förutsatt att föräldrarna håller sams. Men om föräldrarna bråkar dag ut och dag in och deras relation består av konflikter mer än någonting annat, då är det knappast för barnets bästa de håller ihop. Barnet ska inte behöva se sina föräldrar vara olyckliga med varandra. Det kommer spilla över på barnet också. Då är det bättre att inse att det här inte fungerar och att föräldrarna skiljs. Barnet kommer fortfarande leva med och träffa båda föräldrarna. Förutsatt att de delar på vårdnaden vill säga. 

Samarbeta i en vårdnadstvist 

Vårdnaden om barnet är en fråga som kommer upp vid varje separation, skilsmässa eller annat arrangemang där två föräldrar inte ska bo tillsammans. Hos vem barnet ska bo och hur mycket ingår i den frågan. Det vanligaste är att föräldrarna delar på vårdnaden, det som brukar kallas delad eller gemensam vårdnad. Det brukar också vara det bästa för barnet.  

Det bästa för barnet är förstås om föräldrarna kan samarbeta och inte låta sina meningsskiljaktigheter gå ut över barnet. Det finns det ingen anledning till när föräldrarna nu inte längre bor ihop. Samarbetet kommer gynna barnet i dess utveckling. Barnet har ju fortfarande två föräldrar. 

Så kan din vårdnadstvist avgöras 

När det gäller vårdnad om barn ska det faktiskt rätt mycket till för att en av föräldrarna ska få ensam vårdnad. Ensam vårdnad innebär inte bara att barnet bara bor hos den föräldern, det innebär också att den andra föräldern inte har rätt till någon information om barnet från exempelvis skolan eller sjukvården. Missbruk eller våldsamheter hos den ena föräldern kan vara anledningar som gör att man beslutar att den föräldern inte ska få vara vårdnadshavare. 

Det är dock som sagt ett ganska ovanligt beslut. Man gör i regeln vad man kan för att barnet ska ha rätt till båda sina föräldrar. Däremot kan vårdnadsförhandlingarna vara ganska infekterade. De flesta tar därför hjälp av något slags juridiskt ombud i diskussionerna. Som kan föra argumenten utan att skilsmässans infekterade och känslomässiga parter ska hamna i luven på varandra.