Rådgör tidigt med advokat om din vårdnadstvist

En vårdnadstvist kan vara ditt livs viktigaste kamp. Se till att du har rätt juridiska kompetens på din sida för att du och dina barn ska få det så bra som möjligt i livet efter skilsmässan.

Att skiljas är att dö en smula, och för dig som står inför att behöva skiljas från dina barn känns det nog som mer än bara en smula. Beslutet att separera från den andra föräldern kan ha tagits av flera skäl. Kanske var det inte ens på ditt initiativ. Kanske hade du längtat i hemlighet länge, hållit ut tills det bara inte gick längre. Oavsett anledning trodde du kanske att ni skulle vara överens om vårdnaden om barnen, trots att ni var oense om allt annat. I många fall visar det sig att det inte alls är så självklart att se likadant på fördelningen av barnens tid. I värsta fall leder det till en jobbig vårdnadstvist.

Vem är du egentligen?

Det brukar sägas att man gifter sig med en människa och skiljer sig från en annan. När det gäller omsorgen om barn och en eventuell vårdnadstvist är det verkligen sant. Att en skilsmässa där barn är inblandade leder till gräl och juridiska tvister är inte ovanligt. Det kan handla om allt ifrån att den ena parten kräver ensam vårdnad, till att ni inte kommer överens om vilka veckor barnen ska bo hos vilken förälder. Och om den ena föräldern av någon anledning behöver flytta till en ny stad, vad händer då? Den flyttande parten kan tycka att det är självklart att barnen ska med. Lika självklart som den som stannar kvar i den gamla staden tycker att barnen ska bo kvar.

Fri juridisk rådgivning för vårdnadstvist

De här frågorna löses sällan över en kaffe. Och med tanke på vad som står på spel kan det vara en god idé att ta kontakt med en advokat redan när du börjar märka att ni nog inte är överens om det där med vårdnaden. De flesta advokatfirmor som arbetar med vårdnadsfrågor erbjuder nämligen fri rådgivning för hur juridiken ser ut i just ditt fall, och vad du har för möjligheter framåt. Du har all anledning att ta kontakt tidigt i processen. Kanske kan vetskapen om att en juridisk part är inblandad till och med mjuka upp kanterna i samtalet dig och ditt ex emellan? De allra flesta vill faktiskt undvika en vårdnadstvist till varje pris.