Få stöd kring anmälan av våldtäkt

Våldtäkt är ett mycket traumatiskt övergrepp att bli utsatt för. Du bör anmäla så fort du kan. Du har rätt till omfattande stöd och hjälp i processen.

Du som blivit utsatt för en våldtäkt har varit med om en mycket traumatisk händelse. Du bör självklart anmäla det du blivit utsatt för. Du behöver inte vara ensam i processen. Som brottsoffer har du rätt till hjälp och stöd, bland annat från en utbildad jurist. Om ditt ärende går vidare till domstol har du automatiskt rätt till ett målsägarbiträdet som du tilldelas kostnadsfritt från staten.

Om du är osäker på om det du varit med om klassas som våldtäkt i lagens mening, kan du kontakta en advokat för ett rådgivande samtal. Du ska veta att det finns flera typer av brottsrubriceringar som rör sexualbrott, och alla typer av övergrepp bör självklart utredas av polis.

Våldtäkt – anmäl så fort du kan

Det är viktigt att du uppsöker polis så fort som möjligt. Detta för att kunna säkra fysisk bevisning av övergreppet. Samtidigt ska du inte strunta i att anmäla ett övergrepp eller en våldtäkt på grund av att det gått en tid sedan händelsen. Även våldtäkter som ligger flera år tillbaka i tiden ska anmälas.

Många våldtäktsmän begår nämligen övergrepp om och om igen, och det är inte ovanligt med vad som i media brukar kallas för serievåldtäktsmän. Detaljer från din berättelse från flera år sedan kan hjälpa till att få fast en våldtäktsman som begått fler brott sedan dess.

Läs mer om anmälning mot våldtäkt och mer, på denna sida: våldtäkt.com